Medical Taping

De ontwikkeling van Medical Taping

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. De ontwikkeling van deze methode is berust op het gegeven dat beweging en spieractiviteit essentieel zijn om gezondheid te behouden of te herstellen. Spieren zijn niet alleen nodig voor beweging, maar ook bepalend voor de bloed-en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Een nieuwe, elastische tape werd ontwikkeld die de spieren in hun functie kon ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd.

Eigenschappen van CureTape

Een elastische, katoenen tape met een anti-allergische lijmlaag. De lijmlaag is in een speciaal patroon aangebracht, zodat het materiaal ventileert. Daardoor wordt de tape zeer goed verdragen, zelfs bij langdurige toepassing. Bij zorgvuldig gebruik komen huidirritaties zelden voor. De rekbaarheid (140%), dikte en gewicht van de tape zijn vergelijkbaar met de huid. Hierdoor is het mogelijk om met de tape een soort “tweede huid” te vormen. De tape kan meerdere dagen gedragen worden en is waterbestendig, er kan mee gedoucht worden.

De tape biedt steun, maar heeft als groot voordeel dat ze de bewegingsvrijheid niet belemmerd. De gewrichten en spieren blijven mobiel. Door de elasticiteit van de tape wordt de huid iets opgetild, waardoor er meer ruimte ontstaat tussen de huid en de onderliggende weefsels. Hierdoor ontstaat een betere doorbloeding, waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd en voedingsstoffen sneller worden opgenomen. Bovendien wordt door de liftende werking de druk op de zenuwen minder waardoor de pijn verminderd c.q. verdwijnt.

Doordat de tape meerdere dagen gedragen kan worden, is Medical Taping een zeer effectieve manier om het lichaam 24 uur per dag te stimuleren tijdens het natuurlijke genezingsproces.

De effecten van Medical Taping

- Vermindering van pijn
- Verlaging van de spierspanning
- Ondersteuning van de spierfuncties
- Correctie van gewrichten in hun beweging
- Bevordering van de bloedcirculatie en de lymfe afvoer
(hierdoor een snellere afvoer van afvalstoffen, wat bevorderend is voor weefselherstel)

Medical Taping kan een gunstig effect hebben bij:

- Spierpijn
- Klachten door overbelasting
- Nek-en schouderklachten
- Rugklachten
- Knieklachten
- Bekken instabiliteit
- Grote hematomen (bloeduitstortingen)
- Oedeem (vochtophoping)
- C.O.P.D. en hooikoorts
- Frozen shoulder
- Tennis/ Golf elleboog
- Carpaal Tunnelsyndroom
- Shin splint
- Menstruatiepijn
- Enkeldistorsie
- Houdingscorrectie
- Triggerpoints

Absolute contra indicaties


- Het onoordeelkundig toepassen van het Medical Taping Concept.
- Bij een algemeen oedeem op basis van hart-of nierklachten mag de circulatie niet verder aangezet worden.
- Diabetes is in principe geen contra indicatie. In de praktijk is het echter voorgekomen dat de behandeling met tape zorgde voor een sterk veranderde insuline behoefte, vooral als de CureTape wordt aangelegd over lichaamsdelen waar de cliënt normaal gesproken insuline injecteert. Het is goed om hier alert op te zijn.

Relatieve contra indicaties

- Trombose
- Open wonden
- Bij afweer (irritatie) en uitblijvende resultaten kan de gehanteerde techniek worden gecontroleerd en eventueel bijgesteld worden.

Let op!

- Soms ontstaat er kortdurend (10 tot 20 min) jeuk onder de tape. Dit is geen enkel probleem. Bij jeuk of irritatie die langer dan een half uur duurt, moet de tape verwijderd worden en eventueel de techniek bijgesteld worden.
- De tape moet voorzichtig verwijderd worden. Bij voorkeur flink nat maken, de huid strak trekken en de tape van boven naar beneden van de huid af rollen. Er kan een flinke huidirritatie ontstaan als de tape onzorgvuldig verwijderd wordt!
- Bij een dunne huid moet de tape extra voorzichtig verwijderd worden!